THE HELLO DARLINS - THE ALDERS & THE ASHES

Artiest info
Website

facebook

Info: Broere Promotion
label: CRS

Het concept van The Hello Darlins kreeg vorm in 2016 toen zangeres / producer Candace Lacina uit Calgary en toetsenist / producer Mike Little elkaar voor het eerst ontmoetten in een opnamestudio. Na gewerkt te hebben aan afzonderlijke projecten naast populaire artiesten als Shania Twain en B.B. King, kwamen Lacina en Little opnieuw met elkaar in contact met een wederzijds verlangen om hun eigen project te creëren, waarbij ze hun middelen bundelden om onderweg veel van hun bevriende sessiemuzikanten aan te spreken en hun warm te maken voor dit avontuur. Waar deze heren veel schreven en speelden in tal van bands was het nu dus de bedoeling een nieuwe band te starten met hun vrienden, die toevallig ook echt ongelooflijke muzikanten zijn.

Naast de vele uren in hun eigen studio, hebben The Hello Darlins ook tijd doorgebracht met opnames in zowel Calgary's Studio D als Winnipeg's Stereobus Recording, samen met hun vriend en co-producer Murray Pulver (Crash Test Dummies, The Bros. Landreth), Clayton Bellamy (The Road Hammers), Matt Andersen, Dave en Joey Landreth (aka The Bros. Landreth), Russell Broom (Jann Arden), en top fiddler Shane Guse. Samen resoneerde dit meteen in een combinatie van liedjes en harmonieën, een mooie authenticiteit van spelen, hetgeen hun het gevoel gaf dat dit iets speciaals was. En zo ontstond in 2021 hun debuutalbum "Go By Feel", omdat het gaat over geduld, vastberadenheid en vooral verbondenheid met elkaar. De band die toen naam maakte als een van de grootste doorbraakartiesten in de internationale Americana-scène, zijn nu terug met een nog ambitieuzere verzameling materiaal, een dubbelalbum getiteld "The Alders & The Ashes".

Dit tweede album van The Hello Darlins werd opgenomen in de befaamde United Recording Studios in L.A. met de multi-Grammy winnende technicus Ross Hogarth (John Mellencamp, Edgar Winter, Joe Bonamassa, Jewel) met bijdragen van bassist Bob Glaub (Bob Dylan, Bruce Springsteen, John Fogerty) en drummer Chad Cromwell (Neil Young, Brian Wilson, Dolly Parton). The Hello Darlins hadden ook het geluk om voor de tweede keer samen te werken aan de mixen met Grammy Award winnaar Mike Poole. (Robert Plant, Patti Griffin, Alabama, Dolly Parton, Buddy & Julie Miller). Al met al was het een magische ervaring voor de creatieve kern van The Hello Darlins: de Roemeens-Canadese muzikante Candace Lacina, de wereldberoemde toetsenist / producer Mike Little, en gitarist/co-producer Murray Pulver.

Het publiek kreeg de eerste kans om hen te zien in 2023 toen de band optrad tijdens de UK Americana Music Week, samen met een optreden voor Canada Day op Trafalgar Square in Londen en een derde tour door Europa. Van daaruit gingen The Hello Darlins samen met hun vriend Matt Andersen in de maanden maart en april op een 36 dagen Canada tour die hun formele introductie aan het publiek in hun thuisland markeerde. Met uitverkochte shows in gerespecteerde zalen zoals Massey Hall (Toronto) en het National Arts Centre (Ottawa) bewees de band dat ze echt klaar waren voor de grote podia door een strakke, opzwepende show neer te zetten die de muzikale vaardigheden van elk lid benadrukte. Maar tevens hebben ze van deze tour geprofiteerd door hun EP "In The Sundust" uit te brengen, een teaser van zeven nummers voor de nieuwe plaat, waarvan ondertussen meerdere singles verschenen, zoals "What Is A Broken Heart For?", een upbeat rocker die vergezeld gaat van een leuke video waarin te zien is hoe Mike liftende bandleden oppikt in zijn VW microbus, hoewel Candace uiteindelijk het laatst lacht.

"Better Days" is ook zo een song van deze emotioneel geladen tracks, die als single verscheen en waarop country-soulartiest Dave Fenley de leadzang neemt, Fenley die misschien wel het meest bekend is van zijn optreden als finalist in America's Got Talent en als lid van Blake Shelton's team in NBC's The Voice. Hij brengt deze soulvolle ballade over het vinden van hoop in donkere tijden tot leven. Een kwetsbare tekst als "Thought a lot about giving / But underneath I feel like giving up" wordt diep verrijkt door prachtig gemixte achtergrondzang en vakkundig gearrangeerde instrumentals. Deze bekentenissen van twijfel worden gevolgd door een zacht verlangen naar wat komen gaat in het spookachtig hoopvolle refrein: "But it's moving slow like a river made of honey / I want to believe in better days". Het is knap als de laatste muzieknoten langs Fenley's gepassioneerde zang schallen, ons in spanning achterlatend in afwachting van de betere dagen die komen gaan.

Laatste single uit deze "In The Sundust" EP, "Lay Down Low", is als alle andere songs allemaal terug te vinden op hun nieuwe album en is een zoete two-step ballad waarin de vaardigheden van de band op het gebied van akoestische arrangementen volledig tot hun recht komen. "Lay Down Low" gaat  over het vinden van troost in de simpele dingen van het leven, of in Candace's woorden, "het gevoel dat soms niets doen net zo belangrijk is als iets doen". Waar sommige nummers op "In the Stardust" hoorbaar doen denken aan hun befaamde voorganger "Go By Feel", zullen andere nummers een randje toevoegen aan het oprechte en emotionele geluid van de band. Dit is duidelijk te horen op het nieuwe album zoals  het openende "Forgiving Cain and Loving Abel", "Best Worst Mistake", folky nummers over vergeving en persoonlijke strijd, maar ook het rechttoe rechtaan bluegrassnummer "Died with His Boots on", een waargebeurd verhaal over Candace's grootvader. The Hello Darlins hebben ook wat van hun kenmerkende vintage-soul stijl opgenomen in nummers als het reeds vermelde "Better Days" en "Stranger in the Mirror'' een knipoog naar Lowell George, met folk-troubadour Martin Sexton. De single "Don't You Fall" uit hun nieuwe plaat is een upbeat, radiovriendelijk nummer dat de onmiskenbare zang van Candace laat horen. Het nummer bevat een boodschap om moeilijke tijden door te komen door te genieten van het wonder van het leven en van de liefde en steun van onze dierbaren.

De titel The Alders & The Ashes staat symbool voor verandering en groei. Met de release van deze 17 nieuwe nummers, mooi verdeeld over twee schijfjes, als 'The Alders' en anderzijds 'The Ashes', laten The Hello Darlins duidelijk een goed voorbeeld van een samensmelting horen waarin folk, country, blues, gospel en roots bij elkaar komen en waarin een sterk op elkaar ingespeeld team van muzikanten het beste bij elkaar naar boven haalt: Amerikaanse rootsmuziek, gespeeld met hart en ziel, Canadiana zoals het gespeeld dient te worden. 'The Alders' -nummers laten misschien meer denken aan "Go By Feel" - hartelijk en emotioneel. Anderzijds vinden we in 'The Ashes' een paar nummers met een ander randje. Er zijn wat up-tempo blues, bluegrass, southern rock-geïnspireerde nummers die denkelijk een completer beeld geven hun liveshows. Hiermee hebben ze alvast laten horen dat het zeker de moeite waard is om ze naar de Lage Landen te halen, want tussen deze zelfgeschreven composities zit genoeg materiaal waarmee een set gevuld kan worden. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat klinken. Maar na het luisteren van dit album weet ik eigenlijk wel zeker dat dat wel goed komt.

releasedatum:  1 maart 2024